Доктор Елизабет Рос – хероина 20. века

 

  Елизабет Мекбин Рос је рођена 1876, у месту Тејн, у Шкотској. Одрасла је у имућној породици. Медицину је дипломирала у Глазгову  1901, а недуго после тога, у оквиру колонијалне медицинске службе, одлази у Персију, данашњи Иран. О невољама и болестима људи у тој земљи написала је књигу, а у домовину се враћа 1914.
    Уместо планиране специјализације из области тропских болести, чувши за невоље српског народа, она се прикључује британској лекарској мисији која путује за Србију.  Србија јој је изгледала слободно. Радила је у крагујевачкој Војној болници. Свакодневно су јој пристизали тешко рањени српски војници, радила је храбро и пожртвовано како је и живела.  Многим болесницима је била једина нада за оздрављење и спас од смрти. Несебично, пожртвовано и добровољно је изабрала да ради у највећим опасностима, на најтежем одељењу, сама, и радила је потпуно посвећено јер је осећала потпуну преданост Војној болници. У тој борби против најтеже болести, нажалост, није дуго издржала, преминула је после три недеље. Подлегла је нападу тифуса па је млада докторка пореклом из Шкотске, Елизабет Рос, преминула је на свој рођендан 14. Фебруара 1915. године у Крагујевцу. Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу уз највеће почасти, а Крагујевац никад неће заборавити борбу ове жене за спас од болести нашег народа, као и њених племенитих сарадница Др. Мејбел Дирмер и медицинске сестре Лорне Ферис.
   Сваке године на гробу ове племените жене докторке Елизабет Рос у Крагујевцу, полажу венце и одају почаст високи државни званичници као и амбасадори Велике Британије, Канаде, Аустралије. Пожртвована Шкотланђанка је покушавала да лечи заражене српске војнике, често остајући даноноћно поред њихових постеља и као заслугу за сву њену жртву њу почасно називамо хероином 20. века.

 

                                                                                                                  Милица Вуловић VII2
                                                                                                       

Распоред звоњења

Распоред часова

Документација школе

 

Календар